Să descoperim o poveste- Bianca Alexandra Spânu: ”De-a lungul anilor, am învățat să nu mă mai las afectată de privirile curioase, compătimitoare sau admirative. De cele mai multe ori, ofer un zâmbet acelei persoane care mă privește insistent.”

Povești întâlnim la fiecare pas, dar când poveștile ascund un om nu doar minunat, ci o lecție de viață, curaj, de cum să nu renunți niciodată… vă las pe voi să îl descoperiți: Bianca Alexandra Spânu. 

Advertisement

A.G.: Bună, Bianca! Recunosc, mă uit pe pagina ta de Facebook și văd o tânără extrem de radiantă, un om frumos care, dincolo de a fi altfel decât ceilalți (dacă îmi permiți să mă exprim astfel), zâmbește și se bucură de viață. Cum reușești?

Bianca: Te-ai întrebat vreodată ce ai face dacă într-o dimineață te-ai trezi și viața ta ar fi diferită față de cum o știai până atunci? Eu nu am făcut-o niciodată, dar am fost pusă în fața faptului împlinit. În momentul respectiv am avut de ales între a mă complace și a încerca să îmi depășesc limitele. Am ales a doua variantă pentru că mereu m-am considerat a fi o luptătoare. Așa am reușit atunci și așa reușesc în fiecare zi în care mă simt copleșită de situația în care mă aflu.

 

Advertisement

A.G.:  Model pentru Open Your Heart, un proiect îndrăzneț, aș zice, care încearcă să treacă peste barierele ce țin de prejudecăți, dar și studentă la Facultatea de Medicină, Cine este, de fapt, Bianca Alexandra Spânu?

14079854_1806206859624096_3772039491578481743_n

Bianca: Bianca Alexandra Spînu este o tânără de 25 de ani, studentă la Medicină Generală, în ultimul an. Dacă o întâlnești, prima dată remarci scaunul rulant albastru (adoră culoarea asta), iar mai apoi îi vezi ochii verzi și zâmbetul sincer.  Adoră ciocolata cu mentă și nu se poate abține până nu termină o cutie întreagă. Iubește oamenii. Îi este teamă de singuratate. Urăște mincinoșii și manipulatorii. Își dorește să devină medic radiolog. Și visează ca intr-o dimineață să pășească în iarbă și să simtă senzația rece si plăcută pe care o oferă roua pe piele. Este fascinată de florile albe. Știe să se bucure de lucrurile mărunte. Nu face planuri de viitor. 

 

A.G.: Modelling… un domeniu extrem de îndrăzneț. Cum a venit propunerea și cum de ai acceptat?

Bianca: Propunerea de a deveni model a venit în 2013 de la Magda Coman, președintele asociației Open your Heart și organizatorul proiectului Atipic Beauty. Am acceptat propunerea Magdei pentru a-mi satisface curiozitatea. Eram curioasă să simt ce înseamnă un eveniment fashion și, mai ales, un eveniment fashion pentru persoanele cu dizabilități. Acum particip la Atipic Beauty pentru că îmi doresc ca femeia cu dizabilități să fie privită ca o femeie aptă, ca o femeie ce nu merită a fi discriminată în vreun fel. Acest show m-a schimbat foarte mult, mi-a consolidat încrederea în mine, m-a făcut să înteleg că sunt o femeie frumoasă.

 

13710494_1183129685071738_9093221892434107038_o

A.G.: Cu siguranță, povestea ta este cea a unui învingător, categoric. De regulă, noi, oamenii, suntem construiți să ne plângem, să ne uităm și să tânjim după ceea ce ne lipsește, fără să ne dăm seama cât de câștigați suntem pentru simplul fapt că suntem sănătoși. De-a lungul timpului ai întâlnit oameni care te-au privit altfel? Cum ai reușit să depășești toate aceste priviri, nu neapărat răutăcioase, cât, mai ales, de compătimire?

Bianca:  Aș fi ipocrită dacă aș spune că eu nu am privit ciudat o persoană care nu se încadrează în tipar. Toți o facem. De-a lungul anilor, am învățat să nu mă mai las afectată de privirile curioase, compătimitoare sau admirative. De cele mai multe ori, ofer un zâmbet acelei persoane care mă privește insistent. Ai observat vreodată ce efect are un zâmbet dăruit de o persoana despre care crezi că nu are puterea să zâmbească? Ăsta e un experiment pe care trebuie să îl faci. Vei fi surprinsă de rezultat.

 

A.G.:  Dar care e, de fapt, povestea ta? Pentru mine, încă de la prima vedere din ”online” mi-ai devenit un model, chiar și fără să te cunosc. Nu știu dacă e vorba despre faptul că sunt un om sensibil, dar îmi plac oamenii care ne oferă lecții. Pentru mine, ești o sursă de motivare și-aș vrea să fii pentru toți, de altfel.

Bianca: „Alexandra, tu esti o femeie puternica!”- este ceea ce îmi spune un prieten cu ocazia fiecărei discuții (este singurul om care îmi folosește al doilea prenume). Cred că asta e povestea mea! Nu cred că momentul în care am devenit „altfel” poate să fie descris mai bine decât ceea ce îmi amintește de fiecare dată prietenul meu.

 

A.G.: Te-ai gândit vreodată să le vorbești oamenilor din experiența ta și să îi faci să fie și mai motivați când vine vorba despre viață, vise, putere? Ce le-ai spune dacă te-ai afla în fața unei săli pline, veniți special pentru tine?

14141715_1807264766184972_6376779838437528226_n

Bianca: Orice ai face în viață, trebuie să faci cu pasiune. 
În 2011 (parcă a trecut o veșnicie de atunci!) eram studentă în anul întâi la Medicină Dentară. O decizie stupidă, un moment în care nu mi-am folosit rațiunea, un accident rutier, un traumatism vertebro-medular și un prognostic sumbru (incapacitatea de a mai merge vreodată) au fost faptele ce mi-au schimbat existența. În momentul în care a trebuit să hotărăsc ce urmează să fac în ceea ce privește viitorul meu universitar, am păstrat o singură pozitie: medicina sau nimic. Decizia mea a fost considerată absurdă, nepotrivită, greșită. Am ales medicina pentru că eram fascinată de toate informațiile pe care le oferea acest domeniu, de modul în care funcționează organismul, de toate legăturile dintre molecule, celule, organele și sistemele care ne fac un tot unitar. Poate nu a fost alegerea corectă. dar cu siguranță a fost cea mai potrivită pentru că adăpostea pasiunea.

 

A.G.:  Cum arată o zi din viața ta?

Bianca:  O zi din viața mea nu diferă de o zi din viața altui student la medicină: stagii, pacienți, cursuri, colocvii, examene, kinetoterapie, ieșiri în oraș, cumpărături. Grijile mele majore sunt locurile de parcare, bordurile înalte, lipsa rampelor și a lifturilor, prezența scărilor, absența băilor accesibile.

 

A.G.: Ce este pentru tine frumosul?

Bianca: Frumosul este un concept destul de greu de definit. Cred că în aceeași categorie se încadrează și fericirea. Cred că sunt frumoși macii într-un lan de grâu, cred că este frumoasă o după-amiază călduță de vară, petrecută alături de oameni care știu să zâmbească pur. Pentru mine, fericirea e atunci când găsești o persoana în preajma căreia nu trebuie să porți măști. Știu că fericirea mea e alături de familia care mă iubește necondiționat.

 

A.G.:  Ce te motivează cel mai mult și la ce nu ai renunța niciodată?

Bianca:  Asta e cea mai simpla întrebare. Puterea, motivația și curajul izvorăsc din familie.

13503110_1248340528643457_770161666016797257_o

A.G.: Unde te putem vedea în perioada următoare? Cu ce planuri întâmpini toamna?

Bianca: După o vară în care am călătorit mult și am cunoscut oameni fantastici, în care am avut două evenimente Atipic Beauty și în care am facut practica de vară la un centru medical din Sighișoara, revin în Iași pentru ultimul an de facultate. Cred că acesta va fi cel mai palpitant, mai greu și mai frumos an. Iar pe 20 octombrie, la Palatul Parlamentului are loc cea de-a unsprezecea ediție a evenimentului Atipic Beauty, pe scena căruia voi defila alături de alte 19 persoane utilizatoare de scaun rulant.

Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase si pentru imaginea conturată.
Pentru cei care vor să mă cunoască, mă gasesc pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/biancaalexandra.spinu) sau pe adresa de e-mail (bianca.spinu91@yahoo.com).

 

 

 

 

3 comments

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.